Jag fattar inte skillnaden.

Vinster i välfärden är ett populärt fy-skäms-område just nu.

Många politiker, främst på vänsterkanten, och många vanliga kloka människor, tävlar om att fördöma privata företag som gör vinst på vård, skola och omsorg. Det är ruskigt och girigt att tjäna pengar på skattepengar

Jag fattar inte konceptet. Även kommunerna gör vinst på skattepengar. Antingen direkt, då kallas det god ekonomisk hushållning och är lagstadgat, eller också indirekt genom kommunala bolag som gör vinst på infrastruktur som är betald med skattemedel, tex elnät.

Inte heller fattar jag den demoniskt hemska skillnaden mellan att göra vinst på att byta blöjor eller vinst på själva blöjan. Eller att göra vinst på att lära ut saker och vinst på utbildningsmaterialet. Lika konstigt är att det är helt okej, och beundransvärt, att göra vinster på mediciner men inte på att dela ut dem till dem man vårdar.

Snarare är det väl skrämmande att det går! Hur kan privata utförare av välfärd klara av att få till vinst? Det visar snarare tycker jag att kommunal verksamhet inte är effektiv och kanske inte heller levererar det den ska. Jag tror arbetssätt i kommunal verksamhet alltför lite ifrågasätts och många timmar spenderas på annat än just vård, skola
och omsorg.

Men vad vet jag? Jag är ju ett sånt där dumhuvud som tror att vinster i välfärden är ett sätt att få ut mer av samma kaksmet.