Högre pensionsålder är orättvist!

Läser en krönika på Aftonbladet av Ingvar Persson och blir trött.

Ingvar Persson

Ingvar Persson

Pensionsmyndigheten har utrett, på regeringens uppdrag, frågan om förändrad pensionsålder och kommit fram till att den behöver höjas. Både själva “ordinarie” pensionsålder och när en person tidigast kan välja pension.

Jag tror att tanken på en höjd pensionsålder är något som vi bara får vänja oss vid. De ungdomar som lyckas komma in på arbetsmarknaden gör det allt senare. Och att då tro att hen dessutom ska kunna träda ut från densamma allt tidigare är inte rimligt.

Men det som verkligen stör mig i Ingvar Perssons text är hans kategorisering av människor och att han på något sätt sitter på facit. Citat:
“Människor med intressanta, och ofta välavlönade, jobb kommer att kunna arbeta ihop till en trygg och innehållsrik ålderdom”
Vem bestämmer om ett jobb är intressant? Ja, jag tycker att det gör varje individ själv. Och någon koppling mellan hög lön och intressant tror jag inte finns. Om du så är kung eller statsminister eller Vd för HM, så finns det skitsysslor, tråkiga dagar och vardaglig tristess. För det uppkommer nämligen i din egen inställning till ditt arbete. Och vem har rätten att påstå att det inte är intressant att arbeta som städerska, undersköterska i hemtjänsten eller butikssäljare?

Läs hela skittexten här

Hittade en annan text som var mycket bättre skriven och som sätter fingret på vad det handlar om. 

Jag har funderat en del på hur vi egentligen ser på arbete. Vad är det att arbeta? Har arbete egentligen en början och ett slut. Och i så fall varför då?
Jag tror inte på de där som säger att om de vann en massa pengar skulle de säga upp sig och sluta jobba. Det skulle inte jag. Men jag tror att VAD och HUR jag jobbar kommer ändra sig.