Att vara politiker är att vara über-människa

Innan jag själv blev politiker hade jag en inställning som säkerligen liknar den som du som inte varit politiker har.

Jamän, hur svårt kan det vara att låta bli att fuska, ta mutor, mest tänka på sigsjälv, följa alla lager osv, osv. Politiker är ju ändå kvalificerade människor som vet bättre eftersom där är valda att styra.

Numera har jag en helt annan in insikt.

De flesta politiker gör något annat till vardags. De är lärare, säljare, studenter, redovisningsekonomer, sjuksköterskor och pensionärer. Själv är jag egen företagare. Politiker är de flesta för att de är intresserade av samhällsfrågor, politik och vill påverka. (Några drivs nog säkert av makten och känslan av att vara förmer också.)

Kort sagt – politiker är vanliga människor med vanliga människors förtjänster och brister.

Men övriga medborgare har ofta någon luddig bild av att vi skulle vara bättre människor. Det är vi inte.

Därför är det fascinerade att läsa en nyhet om en politiker som kört 8 km för fort och fått böter. Hade hen inte varit politiker hade det inte ens blivit någon nyhet. Om det inte varit någon som kört 30 km för fort utanför ett dagis förstås.

Politiker åtalas för fortkörning

Och ja, jag kör också för fort. Jag försöker alltid köra lagligt men jag lyckas inte alltid. Och speciellt inte 60 km på E18 genom Karlskoga.

(Rubrik i KT – “Lokal politiker erkänner – jag kör för fort!”)